4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Έρευνα 4Τ για τους αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1 βραδιά...
... στην παραλιακή και όχι μόνο

15 ερωτήσεις...
... και απαντήσεις για τους αυτοσχέδιους αγώνες

5 προτάσεις ειδικών...
...για την καταπολέμηση του φαινομένου

Φωτιά στην άσφαλτο!
Πέμπτη βράδυ και όλοι είναι στην «πρίζα» για τη μεγάλη «κόντρα». Tο φανάρι πρασινίζει και η άσφαλτος ζωγραφίζεται με «πινελιές» καμένου ελαστικού. 1η, αλλαγή ελάχιστα πριν τον κόφτη σε 2η και...

Κείμενο: Μανώλης Σαλούρος
Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

ΛIMANAKIA, Bούτα, Mαύρη, Λαϊνόπουλος ή και λίγο πιο έξω από τα τείχη της πρωτεύουσας, στην Κερατέα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα «ραντεβού» για την πραγματοποίηση αυτοσχέδιων αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είναι γνωστά σε όλους, εδώ και πολλά χρόνια.
Κινητήρες πάνω από το όριο εξελιγμένοι, έτοιμοι να αποδώσουν 100άδες άλογα, αλλά ακόμα και να... τιναχτούν στον αέρα.
Οδηγοί «πιλότοι» ή «χεράδες», όπως χαρακτηρίζονται στο χώρο, με εμπειρία της μιας ευθείας, άντε και λίγων στροφών εντυπωσιασμού στα Λιμανάκια, αλλά γεμάτοι ζωντάνια, ενθουσιασμό και μοντέρνες ιδέες που χρειάζονται στην Eλλάδα του σήμερα!
Πάνω απ’ όλα όμως μια πολιτεία που για πολλά χρόνια λάμπει διά της απουσίας της από το καθημερινό «μνημόσυνο» πολλών αδικοχαμένων ατόμων, κυρίως νεαρής ηλικίας!
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από την επερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. ¶ρης Σταθάκης προς του αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την παραχώρηση ενός μικρού μέρους από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην ΕΘΕΑ και ΕΘΕΑΜ, για την πραγματοποίηση αγώνων ταχύτητας και Dragster, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη έρευνα. Για ακόμη μια φορά, σας δώσαμε το «βήμα», μέσω της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε από τα ηλεκτρονικά έντυπα των Τεχνικών Εκδόσεων, και εσείς ανταποκριθήκατε άμεσα και μαζικά, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.743 άτομα αφιέρωσαν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, για να απαντήσουν σε δεκαπέντε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα του θέματος.
Φυσικά, επειδή τα ρεπορτάζ δε γίνονται ποτέ μόνο μέσα από τα κλιματιζόμενα γραφεία, βγήκαμε στο δρόμο. Kαι βρεθήκαμε (πού αλλού;) στα γνωστά-άγνωστα σημεία διεξαγωγής των αθηναϊκών αυτοσχέδιων αγώνων, εκεί δηλαδή όπου παιδιά, και όχι μόνο, της διπλανής μας πόρτας ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τη δική τους και των γύρω τους._ Μ. Σαλ.

Τα ραντεβού…
«Κόντρα» μπορεί να γίνει οπουδήποτε, σε όποιο φανάρι, σε όποια ευθεία, γενικά σε όποιο σημείο δύο (συνήθως) ή και περισσότεροι οδηγοί πανίσχυρων, αλλά όχι απαραίτητα καλοστημένων και σωστά συντηρημένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αποφασίσουν να «λύσουν» τις διαφορές τους. Παρ’ όλα αυτά, ανέκαθεν υπήρχαν γνωστά σημεία συνάντησης, τα οποία πολλές φορές, όταν υπάρχει κάποια «καλή μονομαχία», πλημμυρίζουν από χιλιάδες κόσμο! Ποια είναι λοιπόν τα σημεία εκείνα που πήραν τη θέση των παλαιότερων Φωκίωνος, Αγ. Στεφάνου, Πολιτείας κτλ.;
Βουλιαγμένης και Αλίμου φανάρι. Η γνωστή Βούτα απλώνεται μπροστά και για τα επόμενα περίπου 700 μ. μέχρι και τη δεύτερη γέφυρα τα στροφόμετρα βρίσκονται στα κόκκινα. Λίγο παρακάτω, με εκκίνηση σχεδόν στο City Plaza βρίσκεται η Μαύρη, σημείο όπου συνήθως κοντράρονται πανίσχυρες μοτοσικλέτες. Aφήνοντας την παραλία, το σκηνικό μεταφέρεται λίγο πιο βόρεια και, αφού περάσουμε το «401» στο αριστερό μας χέρι, συναντάμε το φανάρι του Παπάγου. Εκεί και για τα επόμενα περίπου 1.000 -ανηφορικά- μέτρα βρίσκεται η Ανάβαση Καρέα. Ακόμη ένα σημείο κυρίως για «καβαλάρηδες», λόγω της μικρής της απόστασης, είναι η Καβάλας, ενώ, τέλος, το ενάμισι περίπου χιλιόμετρο στην περιοχή της Κερατέας αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία των αυτοσχέδιων αγώνων την νυχτερινής Αττικής. Δυστυχώς για τους fan του είδους (αλλά στην πραγματικότητα ευτυχώς), η κατάργηση του φωτεινού σηματοδότη στο «Λαϊνόπουλο», αλλά και η έντονη παρουσία της αστυνομίας στην ΒP της εθνικής (κατεύθυνση προς Αθήνα) σχεδόν απέκλεισαν δύο ακόμη καρμανιόλες που δημιουργήθηκαν στο βωμό της ελληνικής «κόντρας».

Μεγάλες αλήθειες...
Ποιος όμως φταίει για την ύπαρξη του ξενόφερτου αυτού φαινομένου; Την αλήθεια ξέρουν καλύτερα από όλους τα συγκεκριμένα παιδιά που κινούνται ανάμεσά μας με 200+ χλμ./ώρα, και φυσικά δε δίστασαν να μας την πουν, χρησιμοποιώντας ατάκες-καμπανάκια για τους υπευθύνους...
― «Και πού αλλού να πάμε, ρε φιλάρα; Έχεις δει κανένα μέρος ιδανικό για την τρέλα μας;»
― «Για ποια πολιτεία και αστυνομία μας τσαμπουνάς; Αν θέλανε, θα τα είχανε σταματήσει όλα μέσα σε 24 ώρες...»
― «Πρόσεξε, όλη αυτήν την ώρα που θα είσαι εδώ, πόσοι γερανοί από οδικές βοήθειες θα περάσουν. Μας περιμένουν... σαν κοράκια! Ζουν από τα συντρίμμια. Μεγάλη μπίζνα σου λέω».
― «Πού είναι αυτοί οι διάσημοι ψυχολόγοι της αστυνομίας; Έχουν έρθει ποτέ να πιούνε μαζί μας καφέ στην καντίνα;»
― «Στους Ολυμπιακούς γεμίσαμε κάμερες παρακολούθησης. Eδώ, μόνο οι δικές μας βιντεοκάμερες υπάρχουν για να τραβάμε τα “ανάποδα”...»
― «Το κόκκινο δεν το περνάει κανένας. Δύο φανάρια να βάζανε στα Λιμανάκια και όλα θα έληγαν».
― «Όχι, ρε μεγάλε, δεν είναι όλοι το ίδιο. Εμείς οι μηχανόβιοι έχουμε άλλη φιλοσοφία».
― «Και τι θα κάνουν οι βελτιωτές; Θα βγουν στη ζητιανιά;»
― «Οι αστυνομικοί μας μιλάνε πολύ ωραία... Το “κατέβα κάτω, ρε” είναι το πιο ευγενικό που έχω ακούσει».
― «Όλο το παιχνίδι παίζεται από πέντε στημένα αυτοκίνητα και δέκα μηχανές που κάνουν όλη τη ζημιά».
― «Την Κυριακή το μεσημέρι σκάνε μύτη τέσσερις, πέντε “ινδιάνοι” μηχανόβιοι και κάνουν την παραλία μπουρ...»
― «Αν δεν παίξω τώρα, πότε θα το κάνω; Όταν παντρευτώ, θα σταματήσω».
― «Παλιά ήμασταν χωρισμένοι σε “Ιάπωνες”, “Γάλλους” και “Ιταλούς”. Οι δύο πρώτοι έστριβαν, ενώ οι άλλοι ήταν ευθειάκηδες».
― «Μερικοί πιτσιρικάδες έβλεπαν αυτά που έκαναν ο “Βλάχος”, ο “Καταραμένος” κ.ά.· προσπαθούσαν να τους μιμηθούν και τότε...»
― «Μερικοί από την παλιά ομάδα “Σ” μας προκαλούσαν από πίσω χωρίς να τους παίρνουμε είδηση και όταν το πατάγαμε μας έπιαναν...»
― «Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Eγώ που πάω με 200 ή ο 80χρονος στην αριστερή λωρίδα με 40 χλμ./ώρα και 10 βαθμούς μυωπίας;»
― «Πώς και ήρθε και το δικό σας περιοδικό στα λημέρια μας; Σας πήρε ο πόνος;»
Το προφίλ των ψηφοφόρων
Μαζική συμμετοχή από τους 1.743 αναγνώστες των δικτυακών τόπων των Τεχνικών Εκδόσεων www.4troxoi.gr και www.rally.gr, οι οποίοι αφιέρωσαν λίγο από τον ελάχιστο χρόνο τους για να απαντήσουν στα ερωτήματα της έρευνάς μας. Όσον αφορά τις βαθμίδες των ατόμων που έλαβαν μέρος, την «πρώτη» θέση πήρε αυτή που αφορά άτομα 25-34 ετών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 42%! Φυσικά, για ακόμη μια φορά, τη μερίδα του λέοντος είχε το ανδρικό φύλο, ενώ σχετικά με τον τόπο καταγωγής, «νικητές» αναδείχτηκαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας με ποσοστό 64%.

1. Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε αυτοσχέδιους αγώνες;
Ναι: 51%
Όχι: 49%
Μοιρασμένοι φάνηκαν να είναι οι ψηφοφόροι στην πρώτη ερώτηση της έρευνάς μας. Είναι κοινό μυστικό, όσο και αν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο και ενίοτε πίσω από πληκτρολόγιό μας, ότι σχεδόν σε όλους μας μπήκε κάποτε το «μικρόβιο» της «κόντρας», ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία. Λίγο η ταχύτητα, λίγο οι κινήσεις εντυπωσιασμού προς το άλλο φύλο, πολλές φορές μας κάνουν να μη σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι στο δρόμο...

2. Με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή και τα δύο;
Αυτοκίνητο: 36%
Μοτοσικλέτα: 2%
Και τα δύο: 13%
Τίποτα: 49%
Φυσικά, το αυτοκίνητο κερδίζει κατά κράτος τη μάχη, ανάμεσα στα δύο μέσα που χρησιμοποιούνται για αυτοσχέδιους αγώνες. Ένας από τους λόγους που δικαιολογούν το 36% είναι ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των 4Tροχών, οπότε οι ψηφοφόροι των ηλεκτρονικών μας σελίδων είναι κυρίως ιδιοκτήτες τετράτροχων οχημάτων.

3. Έχετε ποτέ κινδυνέψει σοβαρά από τις «κόντρες» των ελληνικών δρόμων;
Ναι: 39%
Όχι: 61%
Λίγο παραπάνω από ανησυχητικό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη ερώτηση, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα δύο πέμπτα του συνόλου των ερωτηθέντων έχουν κινδυνέψει σοβαρά (!) από το λυπηρό αυτό φαινόμενο των ελληνικών δρόμων. Αν μη τι άλλο, κανένας δε θέλει ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους γύρω του, όταν βγαίνει για μια βόλτα, για έναν απλό καφέ, να κινδυνεύει από τις «ορέξεις» των υπολοίπων...

4. Αγώνες στο δρόμο ή αγώνες σε ειδικούς χώρους;
Στο δρόμο: 11%
Σε ειδικούς χώρους: 89%
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταθούμε στο 89% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αγώνες πρέπει να πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αντίθετα, ερωτηματικά πρέπει να μας γεμίσει όλους το γεγονός ότι ένας στους δέκα, παρά τα όσα θλιβερά συμβαίνουν καθημερινά και παρά το γεγονός ότι μπορεί ακόμη και ο ίδιος να έχει κινδυνέψει σοβαρά, εξακολουθεί να είναι υπέρ των αγώνων στο δρόμο.

5. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα;
Ναι: 89%
Όχι: 11%
Σχεδόν καθολικό το ποσοστό αυτών που ουσιαστικά τάσσονται υπέρ της επερώτησης του βουλευτή ¶ρη Σταθάκη και πιστεύουν ότι το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα. Μιλάμε για μια απέραντη έκταση, από την οποία ένα πολύ μικρό μέρος ίσως μπορεί να σώσει πάρα πολλές ζωές. Για να το σκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά!

6. Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε «επίσημες κόντρες» τύπου Face 2 Face ή Side Show, οι οποίες γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων;
Ναι: 12%
Όχι: 88%
Ίσως να πρόκειται για τη μοναδική λύση στο φαινόμενο των αυτοσχέδιων αγώνων και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει γίνει σχεδόν αμέσως αγαπητή από τον κόσμο. Ακόμη και μέσα από την έρευνά μας, προέκυψε ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό έχει ήδη συμμετάσχει σε «επίσημες κόντρες» τύπου Face 2 Face ή Side Show, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «μόδα» των τελευταίων ετών.

7. Πιστεύετε ότι αυτοκινητοδρόμια, όπως αυτά των Μεγάρων και των Σερρών, μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για «κόντρα» της νεολαίας σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον;
Ναι: 67%
Όχι: 33%
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ό,τι πιο ασφαλές και ευχάριστο, αφού μέσα σε μια πίστα, τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Από την άλλη, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, για να μπορέσει ένα αυτοκινητοδρόμιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και των πολλών αναγκών-απαιτήσεων της νεολαίας, πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές σε όλους τους τομείς.

8. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνες ταχύτητας, ράλλυ κτλ. σε αυτοκινητοδρόμια ή σε «κλειστές» διαδρομές;
Ναι: 85%
Όχι: 15%
Συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων μας έχει παρακολουθήσει από κοντά οργανωμένους αγώνες αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει την αγάπη του κόσμου για τον «υγιή» μηχανοκίνητο αθλητισμό, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ίσως και αυτό να αποτελούσε μια λύση στο πρόβλημα.

9. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αυτοσχέδιους αγώνες;
Ναι: 68%
Όχι: 32%
Πολύ υψηλό όμως είναι και το ποσοστό αυτών που έχουν παρακολουθήσει από κοντά αυτοσχέδιους αγώνες, αφού περίπου οι εφτά στους δέκα ερωτηθέντες το παραδέχτηκαν στην έρευνά μας. Όσοι από εσάς τάσσεστε με το αρνητικό ποσοστό του 32%, μια βόλτα στα γνωστά ραντεβού των αυτοσχέδιων αγώνων τις βραδινές ώρες θα σας πείσει...

10. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνα Dragster;
Ναι: 41%
Όχι: 59%
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έξι στους δέκα δεν έχουν παρακολουθήσει από κοντά αγώνα Dragster, δηλαδή την επίσημη και ασφαλή εκδοχή αυτού που είθισται να λέμε «κόντρα». Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε και με το αποτέλεσμα της προηγούμενης ερώτησης, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που έχουν παρακολουθήσει «αγώνες» στους δημόσιους δρόμους...

11. Σας αρέσει να οδηγείτε με μεγάλες ταχύτητες;
Ναι: 87%
Όχι: 13%
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Έλληνα οδηγού, και δη νεαρής ηλικίας, είναι η αγάπη του για τη γρήγορη οδήγηση. Δυστυχώς όμως, οι υψηλές ταχύτητες, και ιδιαίτερα «δίπλα» σε ανυποψίαστους πολίτες, μόνο ευχάριστα αποτελέσματα δεν έχουν...

12. Πιστεύετε ότι ταινίες με θέμα αυτοσχέδιους αγώνες (σ.σ.: όπως The Fast And The Furious) έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το φαινόμενο;
Ναι: 49%
Όχι: 51%
¶ραγε, πόσο επηρεάζουν τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά ακόμη και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οι ταινίες που δείχνουν αυτοκίνητα που «βάζουν φωτιά» στην άσφαλτο και οδηγούς με απεριόριστες ικανότητες; Ίσως πολύ, αλλά ίσως και καθόλου... Αντίστοιχο ή όχι μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχουν και πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια της αγοράς, με θέμα -τι άλλο;- τις ιλιγγιώδεις μετακινήσεις με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες.

13. Η πολιτεία, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΛΠΑ έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα;
Ναι: 7%
Όχι: 93%
Αποτελούσε το ακλόνητο φαβορί της έρευνάς μας, και τελικά μας δικαίωσε. 1626 (!) άνθρωποι ψήφισαν ότι οι παραπάνω φορείς δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Φυσικά, η απόδοση ευθυνών είναι χαρακτηριστικό του λαού μας. Πόσες άραγε ευθύνες αναλογούν σε εμάς τους ίδιους;

14. Μπορούν οι αγώνες αυτοκινήτου (ράλλυ, Dragster κτλ.) να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος;
Ναι: 74%
Όχι: 26%
Φυσικά και μπορούν, γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας. Ποιος δε θέλει να τρέξει, να βελτιωθεί ως οδηγός, να διακριθεί, αλλά, πάνω απ’ όλα, να κάνει το κέφι του σε ασφαλές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον;

15. Βελτιώνετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα σας για «κόντρες», για λόγους αισθητικούς, και για τα δύο ή για κανέναν από τους δύο λόγους;
Kόντρες: 7%
Αισθητικοί λόγοι: 37%
Και για τα δύο: 32%
Τίποτα από τα δύο: 24%
Λύπη μας προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμη και ένα 7% των ερωτηθέντων ψήφισε ευθαρσώς ότι μπαίνει στη διαδικασία να βελτιώσει το όχημά του, με σκοπό τις «κόντρες». Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό το βελτιώνει για αισθητικούς λόγους, χωρίς όμως να αποκλείει και την περίπτωση του αυτοσχέδιου αγώνα...

Οι προτάσεις των πέντε ερωτηθέντων, ο καθένας με τη Photo του πορτρέτου του.
Η γνώμη 5 ειδικών
Πέντε πρόσωπα με άποψη και ευθύνη για το θέμα των αυτοσχέδιων αγώνων μας προτείνουν λύσεις για την καταπολέμηση του λυπηρού αυτού φαινομένου. Aξίζει να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε πολλές φορές τηλεφωνικά με τον οδηγό αγώνων Δημήτρη Παπαδόπουλο, γνωστό και ως «Καταραμένο», από τον οποίο δεν καταφέραμε να πάρουμε γραπτώς την άποψή του για το θέμα.

¶ρης Σταθάκης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
«Οι κόντρες στους δρόμους δεν είναι κάτι καινούργιο και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει κανένας από εμάς που δεν έχει κάνει στη ζωή του κόντρα με ποδήλατο, μηχανάκι ή αυτοκίνητο. ¶λλο πράγμα όμως να κάνεις κόντρα με 1η-2η ή να «παίζεις» σε ένα ανοιχτό και ελεύθερο δρόμο, εκεί όπου δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από εσένα και τον «αντίπαλό» σου, και άλλο να κάνεις κόντρες και σφήνες, με τέρμα γκάζι, στις κεντρικές λεωφόρους, ανάμεσα σε ανθρώπους που πάνε στη δουλειά τους. Γιατί εκεί ο κίνδυνος είναι μεγάλος και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου άλλου που δε φταίει καθόλου.
Καλά κάνει λοιπόν η αστυνομία και προσπαθεί να σταματήσει αυτούς που κάνουν πραγματικούς αγώνες (πολλές φορές με τεράστια στοιχήματα) μέσα στις πόλεις, αλλά η καταστολή δε φτάνει.
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εκτονωθούν με ασφάλεια όλοι όσοι λατρεύουν την ταχύτητα. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να βρούμε χώρους για να γίνονται πιο συχνά αγώνες Dragster. Δηλαδή, κόντρες σε ευθεία 400 μ., με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας για τους αγωνιζομένους και τους θεατές. Επειδή λοιπόν οι περισσότερες κόντρες γίνονται στην Αθήνα, στη Bούτα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, περίπου ένα χιλιόμετρο από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκανα μια επερώτηση στη Βουλή και πρότεινα (μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει εκεί) να δοθούν 400 μ. από το διάδρομο προσγείωσης στις Εθνικές Επιτροπές Αγώνων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλέτας, ώστε να γίνονται αγώνες Dragster και να εκτονώνονται όλοι αυτοί που σκοτώνουν ή σκοτώνονται στους δρόμους.
Όσο για την πιθανή αντίδραση των κατοίκων, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να ακούνε τους αγωνιζομένους να κάνουν κόντρες μέσα στο αεροδρόμιο, παρά να τους βλέπουν να περνούν από δίπλα τους με 200 χλμ./ώρα...

Γιώργος Ορφανός
Υφυπουργός Πολιτισμού
Αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω, όπως απάντησα σχετικά και στην επερώτηση του συναδέλφου κ. ¶ρη Σταθάκη, ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί σύμφωνα με το Ν. 2725/1999 αναγνωριζόμενη από την Πολιτεία αθλητική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, για να επιληφθεί με τη δημιουργία ειδικών αθλητικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οργανωτικές δομές για τη σωστή λειτουργία του αθλήματος, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Δήλωσα, παράλληλα, ότι μεταφέρω την πρότασή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το οποίο άλλωστε είναι αρμόδιο για την επιβολή χρήσεων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Eπίσης, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση των επίσημων αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η ΕΛΠΑ, κατά παραχώρηση της σχετικής αποκλειστικής αρμοδιότητας από τη Διεθνή Ομοσπονδία, προκειμένου να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση διοργάνωσης αντίστοιχων αγώνων η ύπαρξη των απαραίτητων προδιαγραφών ασφαλείας των συμμετεχόντων (δημιουργία ελεγχόμενων χώρων και συνθηκών διενέργειας των αγώνων), καθώς και η τήρηση των σχετικών κανόνων της διενέργειάς τους.
Βούληση του Υφυπουργείου Αθλητισμού είναι να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο θέμα, μέσα από ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ΕΛΠΑ, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούν να απολαμβάνουν το άθλημα οι συμμετέχοντες, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας της προσωπικής τους ακεραιότητας.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης
«Η ομαλή, ταχεία και ασφαλής κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, η εμπέδωση ορθής κυκλοφοριακής συνείδησης και η συμμόρφωση οδηγών και πεζών στους κανόνες του Κ.Ο.Κ. αποτελούν βασικούς στόχους και καθημερινές επιδιώξεις του υπουργείου μας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο αστυνόμευσης, με την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων και εφαρμόζουν αυστηρά τον Κ.Ο.Κ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των αυτοσχέδιων αγώνων που παρατηρείται σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής, με ταυτόχρονη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κυρίως νεαρών ατόμων, τα οποία παρακολουθούν και ενθαρρύνουν την κατάσταση.
Για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας, καθώς και για την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, οι υπηρεσίες Τροχαίας διαθέτουν περιπολικά αυτοκίνητα και δίκυκλες μοτοσικλέτες, ενώ συνεργάζονται και επικουρούνται στο έργο τους και από τις λοιπές αστυνομικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συντάχτηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και εφαρμόζεται από τις υφιστάμενες υπηρεσίες της σχέδιο δράσης, με το οποίο επιδιώκεται η βεβαίωση κάθε είδους τροχονομικών παραβάσεων.
Τέλος, στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού της και την αξιοποίηση των τεχνικών μέσων που διαθέτει, καθώς και κάθε σχετικής με τη διενέργεια αυτοσχέδιων αγώνων πληροφορίας, λαμβάνοντας επιπρόσθετα τροχονομικά μέτρα, σε συνεργασία πάντοτε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου και την αύξηση της οδικής ασφάλειας.»

Αλέξανδρος Μανιατόπουλος
Πρόεδρος ΕΘ.Ε.Α.
«Πρόκειται για απαράδεκτο φαινόμενο, που υποβαθμίζει τη χώρα μας και αφήνει τους πολίτες που το αντιλαμβάνονται άναυδους και τους διερχομένους με την αίσθηση ότι βρίσκονται σε “εμπόλεμη περιοχή” και κινδυνεύουν.
Έχοντας υπόψη ότι το φαινόμενο λαμβάνει χώρα τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισής του εκ μέρους των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Ούτε ως τριτοκοσμικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί· απλώς ως εύνοια της ανομίας και παγκόσμια θλιβερή καταρράκωση του αλληλοσεβασμού. Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Αγώνων Αυτοκινήτου να προτείνει λύσεις, καθ’ ότι στην πολιτεία είναι γνωστές. Ζητείται Αρχή με σθένος να τις εφαρμόσει».

Νίκος Τσάδαρης
Δημοσιογράφος/Διευθυντής 4T Safetrack
«Οι κόντρες είναι κοινωνικό φαινόμενο δυσεπίλυτο σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η δημιουργία ενός χώρου (πίστας) εκτόνωσης της νεανικής ορμητικότητας με τη διεξαγωγή ασφαλών εκδηλώσεων, όπως είναι το «Face 2 Face» και το «Side Show», αποτελεί επί μέρους λύση, που ολοκληρώνεται μόνο εάν η πολιτεία επικεντρωθεί τόσο στην αυτοκινητική παιδεία των νέων όσο και σε αποτελεσματικά μέτρα αστυνόμευσης.
Έπειτα από τρία χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του αυτοκινητοδρομίου Μεγάρων, ενός χώρου ικανού να ικανοποιήσει τις οδηγικές ανησυχίες των νέων και όχι μόνο, είμαστε σίγουροι ότι, ακόμα και δέκα πίστες να δημιουργηθούν στη χώρα, οι κόντρες στους ανοιχτούς δρόμους δε θα σταματήσουν. Απλώς, θα περιοριστούν. Το ρίσκο, η αίσθηση του «παράνομου», του κυνηγημένου από τα όργανα και το κοινωνικό σύνολο είναι πνοές ζωής για τις κόντρες, τόσο από πλευράς συμμετεχόντων όσο και από πλευράς θεατών. Οι τελευταίοι μάλιστα μαζεύονται κατά χιλιάδες στη Bούτα, στη Mαύρη, στου Λαϊνόπουλου και στις άλλες αυτοσχέδιες πίστες, αντιδρώντας άμεσα σε ένα SMS (ο πλέον διαδεδομένος τρόπος ειδοποίησης του... κοινού), ενώ ελάχιστα ενδιαφέρονται για οργανωμένες προαναγγελίες ασφαλούς «κόντρας», όπως αυτές που συχνά πυκνά διεξάγονται σε ειδικούς χώρους. Εδώ έγκειται και το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν (-ουμε) οι ειδικοί»._ Ν. Τ.





ΕΡΕΥΝΑ 4T ΓIA TΟΥΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩN & ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΙΤΑΣ, ΙΣΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ 410 (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2004)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

1. Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε αυτοσχέδιους αγώνες; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 51%
Όχι: 49%

2. Με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή και με τα δύο; (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ/ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ/ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ/ΤΙΠΟΤΑ)
Αυτοκίνητο: 36%
Μοτοσικλέτα: 2%
Και τα δύο: 13%
Τίποτα: 49%

3. Έχετε ποτέ κινδυνέψει σοβαρά από τις «κόντρες» των ελληνικών δρόμων; (NAI/OXI)
Ναι: 39%
Όχι: 61%

4. Αγώνες στο δρόμο ή αγώνες σε ειδικούς χώρους; (ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ/ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ)
Στο δρόμο: 11%
Σε ειδικούς χώρους: 89%

5. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα; (NAI/OXI)
Ναι: 89%
Όχι: 11%

6. Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε «επίσημες κόντρες» τύπου Face 2 Face ή Side Show, οι οποίες γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων; (NAI/OXI)
Ναι: 12%
Όχι: 88%

7. Πιστεύετε ότι αυτοκινητοδρόμια όπως αυτά των Μεγάρων και των Σερρών μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για «κόντρα» της νεολαίας σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον; (NAI/OXI)
Ναι: 67%
Όχι: 33%

8. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνες ταχύτητας, ράλλυ κτλ. σε αυτοκινητοδρόμια ή σε «κλειστές» διαδρομές; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 85%
Όχι: 15%

9. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αυτοσχέδιους αγώνες; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 68%
Όχι: 32%

10. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνα Dragster; (NAI/OXI)
Ναι: 41%
Όχι: 59%

11. Σας αρέσει να οδηγείτε με μεγάλες ταχύτητες; (NAI/OXI)
Ναι: 87%
Όχι: 13%

12. Πιστεύετε ότι ταινίες με θέμα αυτοσχέδιους αγώνες (σ.σ.: όπως The Fast And The Furious) έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το φαινόμενο; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 49%
Όχι: 51%

13. Η πολιτεία, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΛΠΑ έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 7%
Όχι: 93%

14. Μπορούν οι αγώνες αυτοκινήτου (ράλλυ, Dragster κτλ.) να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος; (ΝΑΙ/ΟΧΙ)
Ναι: 74%
Όχι: 26%

15. Βελτιώνετε το αυτοκίνητό ή τη μοτοσικλέτα σας για «κόντρες», για λόγους αισθητικούς, και για τα δύο ή για κανέναν από τους δύο λόγους; («ΚΟΝΤΡΕΣ»/ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ/KAI ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ/ΤΙΠΟΤΑ)
Kόντρες: 7%
Αισθητικοί λόγοι: 37%
Και για τα δύο: 32%
Τίποτα από τα δύο: 24%